Kocaeli fırçalı beton uygulama alanında yaya, araç ve ekipmanların kaymaması için kullanılan beton uygulamasıdır. Kullanım alanları ve eğim miktarlarına göre fırça kalınlıkları belirlenmektedir. Düşük eğimli yaya kullanımı mevcut alanlarda ince uçlu fırçaların kullanılması uygun iken, yüksek eğime sahip uygulama alanlarında daha kalın uçlu fırça kullanılması uygundur.
Fırçalı beton uygulaması, kaymaz zemin elde edilmesi istenilen yürüyüş yolları, kaldırımlar, rampalar, mağaza ve dükkan önleri, akaryakıt istasyonları ve teraslarda kullanılır.
Fırçalı beton uygulamasında saha betonu ile aynı aşamalarda dökülür fakat fırçalı betonlarda beton perdah makinesi ile tepsili perdah yapılır ve işlem bittikten sonra fırça izi çekilir araç ve yayaların kaymaması için daha çok benzin istasyonlarında, hafif eğimli rampalarda, saha betonlarında, köprü ve yol betonlarında kullanılır. Kullanım amacı ve şekline göre fırça seçilir. Eğimi yüksek rampalarda geniş dişli fırça, yürüyüş yollarında ve hafif rampalarda ise ince uçlu fırça tercih edilmelidir.
Plan yapılacak zeminde var olan bir beton yok ise yere beton altı kotunda stabilize sererek kompaktör ya da silindir sayesinde iyi bir şekilde sıkıştırılmaktadır. Sıkıştırma süreci bittikten sonra ano kalıpları hazırlanmaktadır.Beton ebatı araç güzergahında en az 12 cm, yaya güzergahında en az 8 cm olmalıdır. Araç yollarında çelik hasır kullanılır. Beton sınıfı araç yolunda C30 , yaya yolunda C25 tavsiye edilmelidir.Bu prosedürlerden sonra beton yapımına başlanmaktadır. Mastarlanmış ve mala perdahı yapılmış olan beton üstüne, renkli yüzey sertleştirici, katılaştırıcı genelde 4-5 kg/m² olacak düzeyde yüzeye serpilip yayılır. Özel çelik mala ile yüzeye güzelce sürülerek perdahlanmaktadır. Mala perdahı biten betona süpürge ile şekil verilmektedir.Daha sonra plana uygun biçimde radyuslu özel malalar ile zeminin anolama süreci yapılarak betonun prizini alması beklenmektedir. (Mevsim koşulları göz önünde; 2-3 gün) Prizini alan betonun derz kesimi bitirilerek basınçlı su ile temizlenip zemindeki harç artıkları ve tozlar temizlenmektedir.
Süpürgeli Beton Uygulamaları
Uygulama yapılacak zeminde mevcut bir beton yok ise zemine beton altı kotunda stabilize serilerek kompaktör veya silindir yardımı ile iyice sıkıştırılır. Sıkıştırma işlemi bitince ano kalıpları hazırlanır. Beton kalınlığı araç yollarında minimum 12 cm, yaya yollarında minimum 8 cm olmalıdır. Araç yollarında çelik hasır kullanılmalıdır. Beton sınıfı araç yollarında C30, yaya yollarında C25 tavsiye edilir. Bu prosedürlerden sonra beton dökümüne başlanır. Mastarlanmış ve mala perdahı yapılmış beton üzerine, renkli yüzey sertleştirici ortalama olarak 4-5 kg/m² olacak şekilde yüzeye serpme yolu ile yayılır. Özel çelik mala ile yüzeye iyice yedirilerek perdahlanır.
Fırçalı beton uygulaması; araç ve yayaların kaymaması için daha çok benzin istasyonlarında, hafif eğimli rampalarda, saha betonlarında, köprü ve yol betonlarında kullanılır. Kullanım amacı ve şekline göre fırça seçilir. Eğimi yüksek rampalarda geniş dişli fırça, yürüyüş yollarında ve hafif rampalarda ise ince uçlu fırça tercih edilmelidir.
Ücretsiz Keşif için Arayınız.
Kocaeli saha betonu firması olarak alacağınız hizmet ile ilgili fiyat alabilir ücretsiz keşif hizmetinden yararlanabilirsiniz. Kaliteli işçilik sunan firmamızdan fiyat almadan karar vermeyiniz.